top of page

Läget

Vår förening ligger naturskönt på Prästslättsvägen endast 2 km från Karlshamns torg. 
Lat: N 56º 10' 49.37"
Long: E 14º 51' 47.1"

Vi som bor i föreningen gläds åt att efter endast 5 minuters promenad befinna oss i skogen där vi kan välja att promenera på gångstigar eller göra egna utflykter i skogsområdet. I närområdet finns en liten sjö där man kan bada, grilla eller bara ro om man har tillgång till en båt.

15 minuters promenad bort finns staden med sin härliga miljö, dagliga torghandel. En slags Bullerbyn i modern förpackning. Karlshamn är bra att växa upp i, bra att leva och verka i.

Karlshamn är Alice Tegnérs stad, brännvinskungen LO Schmiths stad och den stad som Carl Jonas Love Almqvist en gång jämförde med Stockholm. Karlshamn är den stad i Sverige som är känd för alla sina vackra lummiga små bakgårdar.

Är du pendlare så hittar du resecentrum ca 15 minuters promenadväg från bostadsområdet. Där tar du dig snabbt till Skåneregionen vidare till Köpenhamn eller åt motsatta hållet mot Karlskrona. För de kortare pendlingsavstånden tar du bussen som passerar alldeles i närheten av bostadsområdet.

Inom föreningens område finns frökens källa där Amelie (Fredrika Dorothea) von Braun, 1811-59, bedrev söndagsskola. Hon brukar kallas söndagsskolans grundar eftersom det sägs att det var hon som grundade den första söndagsskolan i Sverige.

 

Värt att nämna är även att fröken von Braun var syster till poeten och skribenten Wilhelm Von Braun, 1813–60, författare. Wilhelm blev löjtnant 1839 men tog 1846 avsked från det militära. Han debuterade med Dikter (1837–38) och samlade sedan sina dikter och prosastycken i litterära kalendrar, från Calle (1843) till Borup (1860), sammanlagt ett tiotal. Med sin grovkorniga humor, sin sentimentalitet och sin småborgerliga rabulism var han under några decennier en av landets populäraste poeter.

bottom of page